środa, 9 grudnia 2015

Co jeść i pić w okresie jesieni i zimy.

Jesień i zima to czas, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw czy owoców. Te które zapełniają nasze sklepy, są sprowadzane, zatem nie smakują tak dobrze jak nasze rodowite. 

Okres jesienno-zimowy to taki czas kiedy dopada nas chandra, szybko robi się ciemno, nie widzimy prawie słońca, jest zimno i nieprzyjemnie. W takim wypadku najlepiej zajada nam się smutki na kanapie przed telewizorem, a na naszym ciałku gromadzą się dodatkowe centymetry.


Wszystko dlatego, że w takim czasie najlepiej nam się je paskudztwa. To nie jest czas na jedzenie warzyw i owoców, bo są niesmaczne, więc co jeść żeby wciąż być witalnym i jednocześnie nie przybrać na wadze? Przede wszystkim powinniśmy kierować się rozsądkiem, czyli wciąż ograniczać spożywanie tłuszczów, jeść minimalną ilość słodyczy i postawić na aktywność fizyczną. To trzy główne zasady.

Pić i jeść trzeba

Pierwszą żelazną zasadą jest spożywanie dużą ilość białka, w postaci kefirów, maślanek, mleka, jogurtów. Uzupełnią one naszą florę bakteryjną, dzięki czemu nasza odporność nie ucierpi pod wpływem jesiennego okresu, kiedy jesteśmy podatni na różnego rodzaju infekcje. Nie zapominajmy także o orzechach, które  w swoich dobroczynnych właściwościach posiadają witaminę E i cynk, które wzmacniają nasz organizm. Jedzenie to nie wszystko, w okresie jesienno-zimowym należy również zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, na każdą porę roku odpowiednia jest woda, jednak nie powinniśmy się ograniczać tylko do niej. Świeże soki to źródło witamin, które potrzebne jest nam szczególnie w tym czasie, gdzie spożywamy dużo mniej warzyw i owoców. Polecane są soki, które mają właściwości antybakteryjne, rozgrzewające. Przykładem takiego soku może być sok z malin, aronii. Oba polecane są na przeziębienia, grypę. Od czasu do czasu warto również napić się naparu z imbiru i herbaty z goździkami i miodem.

Są także takie produkty, które idealnie się trzymają nawet w zimę. Jabłka, przechowywane w odpowiednich warunkach mogą doczekać nawet później zimy, dzięki czemu nie musimy z nich od razu rezygnować. Pamiętajmy, by przede wszystkim robić wszystko z głową i niezależnie od pory roku stosować się do kilku zasad, które są uniwersalne. Czyli jedzenie regularnych 5 posiłków, a także spożywanie obowiązkowo śniadań, które powinny być najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz