wtorek, 8 października 2013

Miód dobry na wszystko


Chyba nikt dziś nie wątpi w dobroczynne działanie miodu. Ten pyszny nektar, o konsystencji stałej bądź płynnej, barwie białej, jasnożółtej bądź brunatno-brązowej, oprócz smacznego składnika licznych potraw, służy również jako naturalne lekarstwo w leczeniu wielu chorób (apiterapia). 

Jego wartość znali już dobrze starożytni Egipcjanie, którzy między innymi naczynie z miodem wkładali faraonom do grobowca. Jego wartość znały także dobrze nasze babcie i wiedziały, który rodzaj miodu jest najlepszy w przypadku danego schorzenia - bowiem każdy rodzaj posiada odmienne właściwości. I tak:

1. Lipowy - dobry jest na górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, układ nerwowy oraz stres;

2. Akacjowy - zaburzenia przewodu pokarmowego, nerki i układ moczowy oraz na stres;

3.Gryczany – na układ krążenia, miażdżycę, wątrobę i działanie odtruwające, niedokrwistość (wynikłą z niedoboru żelaza);

4. Rzepakowy – na wątrobę i drogi żółciowe, serce i naczynia wieńcowe, stany zapalne dróg oddechowych;

5. Wielokwiatowy – dobry jest na stany alergiczne dróg oddechowych, na wyczerpanie fizyczne i psychiczne, serce i naczynia krwionośne;

6. Spadziowy z drzew iglastych – na dolne drogi oddechowe, na przewód pokarmowy (zaparcia, biegunki), choroby serca i naczyń oraz na nerwice;

7. Spadziowy z drzew liściastych – na nerki i drogi moczowe, wątrobę i drogi żółciowe, przewód pokarmowy i jelita.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz