wtorek, 19 sierpnia 2014

Czekolada odchudza!

To genialna wiadomość dla wszystkich fanów czekolady. Udowodniono ze czekolada ma właściwości odchudzające, niestety nie ta którą możemy kupić w sklepie, lecz kosmetyczna.


Skład czekoladowej maści:


Głównym składnikiem tego maski jest miazga kakaowa, znajduje się jej aż 50%, do tego dodawane są inne składniki jak olejek migdałowy i odrobina oliwy z oliwek. Aby wzmocnić jej aromat dodaje się również goździki, miód. Dodawane są czasami do niej również przyprawy, np. chilli, czy laskę wanilii.



Zalety masła kakaowego:


Ziarna kakaowca są bogate w dużą liczbę minerałów i witamin. Przy położeniu maseczki czekoladowej na naszą skórę dostarczy ona jej witamin A i E, a także wiele innych składników, np. magnez, fosfor, potas. Dodatkowo zapach czekolady działa na nasz organizm odprężająco i kojąco. Nie bez powodu mówi się, że czekolada jest dobra na smutki, w naszym ciele pod jej wpływem wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia, które sprawiają, że lepiej się czujemy.

Masło kakaowe jest również źródłem antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia, dzięki temu nasza skóra będzie wciąż wyglądać młodo. Głównymi wskazaniami do stosowania zabiegów czekoladowych jest występowanie cellulitu, nadmiar tkanki tłuszczowej.


Odpowiednie przygotowanie:


Nie można poddać się takiemu zabiegowi, bez odpowiedniego przygotowania. Najpierw należy złuszczyć naskórek, używając do tego peelingu, po zmyciu go możemy przejść do nałożenia na ciało pasty czekoladowej, dodatkowo należy przy tym masować skórę aby wchłonęła się szybciej. Po 30 minutach należy zmyć ją mlekiem lub gorącymi ręcznikami. Możemy być pewni, że po zabiegu od razu będziemy się czuć lepiej. Wpływ na to będzie miał sam zapach. Aromat szczególnie czekoladowy działa na nasze zmysły kojąco, nie dość, że nas to odstresuje, to jeszcze zapewni dobre samopoczucie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz