wtorek, 18 grudnia 2012

Soki z zielonych warzyw?


Zielone soki z sałaty, szpinaku, trawy pszenicznej, naci pietruszki, mniszka lekarskiego, liści kapusty włoskiej, boćwinki, lucerny są doskonałym sposobem na odżywienie i wzmocnienie organizmu. Co sprawia, że „zielone soki” są prawdziwym życiodajnym sokiem?

Odpowiedzią na to pytanie jest CHLOROFIL, który nazywany jest „żywą krwią”. Jego podstawowa cząsteczka ma budowę prawie taką samą jak cząsteczka hemoglobiny. Różnica tkwi w centralnej jej części, w cząsteczce krwi w centrum znajduje się atom żelaza, natomiast w cząsteczce chlorofilu – atom magnezu.

Chlorofil czyli zielony pigment, absorbuje światło słoneczne i przekształca je w energię chemiczną. Chlorofil jest niezbędny w procesie powstania węglowodanów. Pod wpływem światła słonecznego w liściach roślin zachodzi proces fotosyntezy.

Chlorofil w zielonych warzywach, pełni niebagatelną funkcję, doskonale oczyszcza układ pokarmowy i wydalniczy, oczyszcza krew, wątrobę, limfę oraz płyny wewnątrzkomórkowe. Unieszkodliwia toksyny, leczy żylaki, łagodzi objawy astmy, niszczy bakterie w ranach, leczy wrzody, likwiduje stany zapalne.

Lecznicze soki z zielonych warzyw poza chlorofilem posiadają pokaźne ilości enzymów, magnezu, fosforu, potasu, witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Szklanka zielonego sok jest prawdziwa bombą witaminową.

Potas korzystnie wpłynie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi, hamuje reakcje miażdżycowe oraz blokuje powstawanie wolnych rodników w naczyniach krwionośnych. Magnez zawarty w zielonych warzywach, ukoi nasze nerwy, zniweluje zmęczenie, poprawi pamięć, odporność na stres, chroni przez skurczami i nadciśnieniem, zapobiegnie odkładaniu się cholesterolu na ściankach tętnic, wzmacnia układ odpornościowy, niweluje działanie metali trujących.

Fosfor jako składnik każdej komórki naszego ciała, jest niezbędny do życia. Jego obecność gwarantuje prawidłowe działania wszystkich procesów jakie w nas zachodzą. Fosfor jest składnikiem RNA i DNA, kości, zębów, błon komórkowych, wspomaga utrzymywanie prawidłowego pH, wspomaga prawidłowe działanie mózgu, serca, wzmacnia wytrzymałość. Witamina A (karoten), według przeprowadzonych badań posiada działanie przeciwrakowe.

Aby bez uszczerbku na zdrowiu, nie stracić enzymów i pokładów chlorofilu z zielonych warzyw, podczas wyciskania soku musimy korzystać z wolnoobrotowej wyciskarki do owoców i warzyw z tworzywa bioceramicznego. W przeciwnym razie już na etapie wyciskania owoców, kiedy obroty są znacznie wyższe niż 110 obr/s to temperatura osiągnie poziom destrukcyjny dla leczniczych enzymów, które giną w temperaturze większej niż  40-47 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz